Šv. Porfirijaus Kafsokaliviečio kanonizacija

Šv. Porfirijus, Atono kalno senolis, lapkričio 27-ąją buvo įtrauktas į Ortodoksų Bažnyčios šventųjų registrą, praneša švenčiausiasis Konstantinopolio patriarchato sinodas.

Šv. Porfirijus ir šv. Paisijus, Atono kalno senoliai
http://www.patriarchate.org/news/releases/announcement-holy-and-sacred-synod
„During this session, the Holy and Sacred Synod approved the following: The proposal of the Canonical Committee to enter the hieromonks Porphyrios Kafsokalyvitis and Meletios of Ypseni (Rhodes) in the registry of the Saints of the Orthodox Church. “
Šv. Porfirijus garsėjo savo įžvalgumu, ateities numatymo dovana, veido švytėjimu, tačiau turėjo nemažai kritikų, tarp jų Maskvos Dvasinės Akademijos teologą Aleksejų Osipovą, pabrėžusį, jog stebuklai negali būti kanonizacijos kriterijumi. Šis profesorius pabrėžė, jog šv. Porfirijus pats buvo prisipažinęs neskaitęs Šventųjų Tėvų, be to, kai kurios jo teologinės pažiūros galėjo prieštarauti jų mokymui. 

Priešingai, teologas Johnas Sanidopoulos, teikęs paraišką Konstantinopolio patriarchatui dėl teologinių argumentų šio šventojo kanonizacijai, pabrėžė, kad šv. Porfirijus buvo „empirinis teologas“, niekada neėjęs jokių teologijos mokslų, o savo žinias gavęs iš hesichastinės maldos praktikos ir širdies apvalymo Dievo malone. Jis teigė, jog šv. Porfirijaus raštai pasižymi noetine įžvalga ir Apaštališka tiesa, rodo tikrą Dievo apvalymo, nušvietimo ir sudievinimo galią nepriklausomai nuo žmogaus išsimokslinimo. 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai