Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gegužės 29 d.)

UKRAINA

Ukrainoje metropolito Onufrijaus sprendimu suspenduotas Dniepropetrovsko vyskupijos Volosske kaimo kunigas Andrejus Pinčiukas. Jis plačiai žinomas dėl to, jog inicijavo kreipimąsi į Senųjų Rytų Bažnyčių tarybą, kad patriarchas Kirilas (Gundiajevas) būtų teisiamas.

Nuo pat karo pradžios tėvas Andriejus organizavo pagalbą nuo karo nukentėjusiems žmonėms. Jis gabeno civilius gyventojus iš vietų, kurias apšaudė rusų okupantai. Dažnai rizikuodamas savo gyvybe, tėvas Andriejus išvežė šimtus žmonių iš karo zonos ir padėjo jiems rasti vietą Europos šalyse, kur jie galėtų sulaukti karo pabaigos. Jis aplink save subūrė žmones, norinčius padėti Ukrainnos kariuomenei ir nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams.

Kun. Andriejus ne kartą kritikavo Maskvos Patriarchato Ukrainos Bažnyčios vadovybės veiksmus, kalbėjo apie "rusų pasaulio" ereziją, ragino teisti Rusijos patriarchą ir spręsti nepriklausomybės nuo Maskvos Patriarchato klausimą. Teismas apkaltino tėvą Andriejų destruktyvia veikla tuo metu, kai tūkstančiai ukrainiečių jį pažįsta kaip gelbstintį žmones iš po rusų bombardavimų.

Tokie Maskvos Patriarchato Ukrainos Bažnyčios ir metropolito Onufrijaus sprendimai patvirtina, kad ši Bažnyčia yra tiesiog karą palaikantis struktūrinis Rusijos Bažnyčios padalinys..

BALTARUSIJA

Lukašenka priėmė sprendimą dėl dvasinių mokymo įstaigų studentų ir absolventų šaukimo į kariuomenę, o išaiškinimai dėl to buvo išsiųsti Baltarusios Bažnyčios vadovybei. Dabar būsimieji dvasininkai bus šaukiami į kariuomenę, tačiau atsižvelgiant į tai, jog jie negali rankose laikyti ginklo, bus naudojami daliniuose, kur to nereikia.

Baltarusioje šaukimas į kariuomenę yra privalomas visiems šalies vyriškos lyties gyventojams. Daugeliui studentų ir absolventų labai aktuali tarnybos atidėjimo ir alternatyvios tarnybos problema.

Metropolitas Venjaminas (Tupeko) nesugebėjo apsaugoti studentų nuo šaukimo į kariuomenę, nepaisant to, kad Bažnyčia demonstruoja visišką lojalumą Lukašenkos diktatūrai. Ir nepaisant to, kad Baltarusijos Bažnyčios vadovybė yra gana militarizuota ir aktyviai remia Rusijos okupantus Ukrainoje, daugelis pasauliečių ir eilinių kunigų, nepritardami bažnytinės vadovybės pozicijai, norėtų išvengti bet kokio dalyvavimo Baltarusijos kariuomenėje ir nenorėtų tarnauti šauktiniais.

GRAIKIJA

Visuotinis patriarchas Baltramiejus su trijų dienų vizitu lankėsi Graikijos sostinėje Atėnuose. Patriarchą pasitiko Atėnų dvasininkai. Jį pasveikino Laodikėjos metropolitas Teodoritas, Ierapito metropolitas Kirilas ir Oreos vyskupas Filotiejus.

Draugiško vizito metu patriarchas susitiko su Atėnų ir visos Graikijos arkivyskupu Jeronimu, dalyvavo pamaldose, aplankė Atėnų labdaros draugiją, kuri administruoja senelių namus ir teikia kitas socialines paslaugas, ir atkreipė dėmesį į Atėnų arkivyskupo Jeronimo ir Atėnų mero indėlį į šią veiklą.

Jo Šventenybė patriarchas taip pat sutuokė aktyvių ir žinomų bažnyčios aukotojų porą. Sekmadienio rytą patriarchas Baltramiejus grįžo į Konstantinopolį.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai