Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gegužės 5 d.)

RUSIJA

Žinomas Rusijos teologas protodiakonas Andriejus Kurajevas savo socialinių tinklų paskyrose pranešė, kad patriarchas Kirilas praėjusią savaitę išmetė jį iš dvasininkų luomo. Maskvos vyskupijos teismas sprendimą priėmė daugiau nei prieš dvejus metus, tačiau patriarchas jį patvirtino tik dabar. Oficiali tėvo Andriejaus bausmės priežastis buvo jo neigiamas atsiliepimas apie dvasininką, antroji formuluotė - už "piktžodžiavimą prieš Bažnyčią". Labai tikėtina, kad po šia neaiškia formuluote slepiasi ir kaltinimas diskredituojant „specialiąją karinę operaciją“ ir patį patriarchą, kuris yra vienas iš karo ideologų, iš bažnyčios ambono remiantis beprasmišką Vladimiro Putino agresiją. Kokie bus tolesni protodiak. A.Kurajevo žingsniai, nežinia. Tačiau įsigaliojęs sprendimas suteikia jam galimybę, jei jis norės, prašyti Visuotinio patriarcho Baltramiejaus nešališkai apsvarstyti jo bylą. O palankaus sprendimo atveju jis gali būti priimtas į Konstantinopolio patriarchato jurisdikciją. Tėvas Andriejus Kurajevas, kadaise buvęs artimas patriarcho Kirilo bendradarbis, tapo garsiu jo kritiku ir Rusijos visuomenėje plačiai žinomas ne tik kaip teologas ir misionierius, bet ir kaip tinklaraštininkas bei disidentas.

BALTARUSIJA

Baltarusioje tęsiasi precedento neturintis tikinčiųjų persekiojimas. Paaiškėjo, kad ortodoksų teologas Andrejus Pukanovas už prezidento įžeidimą buvo nuteistas dvejus metus kalėti. Baudžiamoji byla dėl "prezidento įžeidimo" taip pat iškelta buvusiam Bažnyčios hierovienuoliui Aliaksandrui Tarasenkai. Taip pat baudžiami ir kitų krikščioniškų bendruomenių nariai. Tai tik keli atvejai, iš kurių akivaizdu, kad Baltarusioje persekiojami su Lukašenkos režimu nesutinkantys krikščionys. Tuo tarpu Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia atvirai demonstruoja savo lojalumą režimui. Būdama Maskvai pavaldi struktūra, Baltarusios Bažnyčia atvirai remia agresiją prieš Ukrainą ir dalyvauja teikiant humanitarinę pagalbą Rusijos kariuomenei. Baltarusioje dabar persekiojama ne tik Lukašenkos kritika, bet ir kritikuojantys karą prieš Ukrainą.

ČEKIJA

Tapo žinoma, kad Čekija įvedė savo sankcijas Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovui patriarchui Kirilui (Gundiajevui). Anksčiau Rusijos Bažnyčios vadovui sankcijas įvedė Lietuva bei Didižioji Britanija. Taip buvo įvertintas Rusijos Bažnyčios vadovo vaidmuo vykdant agresiją prieš Ukrainą. Anksčiau buvo siūloma patr. Kirilą įtraukti į ES sąrašus, tačiau dėl Vengrijos pozicijos to padaryti nepavyko. Patriarchas Kirilas ne tik sukompromitavo Bažnyčią, bet ir atvedė ją į izoliaciją bei bendrystės su seniausiomis ir autoritetingiausiomis pasaulio ortodoksų Bažnyčiomis praradimą. Šiuo metu Rusijos propaganda neturi jokio suprantamo paaiškinimo, kodėl Rusija įvykdė agresiją ir įsiveržė į Ukrainą. Bandymas paversti šį karą rusams "šventu" yra patriarcho Kirilo (Gundiajevo) indėlis, kuriuo jis remia savo globėją Vladimirą Putiną.

UKRAINA

Laikinai einantis Kijevo-Pečiorų lauros muziejaus generalinio direktoriaus pareigas Michailas Ostapčenka interviu radijo "Svoboda" žurnalistams papasakojo apie daugybę pažeidimų, kurie buvo nustatyti vienuolyne atliktų patikrinimų metu. Pirmiausia tai susiję su neleistinomis statybomis, t. y. nedidelių architektūrinių statinių vienuolyno teritorijoje. Šie statiniai buvo pastatyti piligrimams aptarnauti ir prekybai vykdyti. M. Ostapčenko pažymėjo, kad jie gali būti nugriauti, nes jų statybai nebuvo teisinio pagrindo. Kijevo-Pečiorų laura - didžiausias piligrimų traukos centras Ukrainoje - tapo konflikto tarp Ukrainos valdžios institucijų ir Maskvai pavaldžios Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) objektu. Sprendimas nepratęsti sutarties su UOB-MP sukėlė plačią visuomenės reakciją. Daug Europos žmogaus teisių organizacijų tai įvertino kaip "religijos laisvės" pažeidimą. Tačiau Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste tokius valdžios veiksmus palaiko Ukrainos visuomenė.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai