Maskvoje dvasininkas pašalintas iš kunigų luomo, nes meldėsi už taiką

Ortodoksų socialiniai tinklai jau kelinta dieną nenutylą kalbėti apie kun. Joaną Kovalį. Maskvos patriarchato „bažnytinis teismas“ pašalino jį iš kunigų luomo už tai, kad meldėsi už taiką Ukrainoje.

Maskvos patriarcho Kirilo maldoje, išsiųstoje visiems vyskupams skaityti vyskupijose (beje, įskaitant ir Maskvos patriarchato Vilniaus-Lietuvos vyskupijos metropolitą Inokentijų), yra žodžiai: „Pakilk, Dieve, į pagalbą savo tautai ir suteik mums pergalę“ (turima omenyje Rusija). Nors už Rusijos ribų šios maldos neskaitymą arba jos koregavimą Maskvos patriarchatas tyliai toleruoja, Rusijoje tai netoleruojama. Tuo įsitikino kun. Joanas, nutaręs minėtus maldos žodžius pakeisti į: „Pakilk, Dieve, į pagalbą savo tautai ir suteik mums taiką“. 

Už tai, kad pakeitė maldos tekstą kunigas buvo apkaltintas „priesaikos sulaužymu“ ir „už sunkius kanoninius nusižengimus“ buvo pašalintas iš kunigų luomo.

Jis dar turi galimybę šį pašalinimą apskųsti Visuotiniam Konstantinopolio patriarchui, ir, akivaizdu, kad apeliaciją laimėtų. Deja, lygiai taip pat akivaizdu, kad greičiausiai Maskvos patriarchatas jo grąžinimą į kunigystę vis tiek neigs, ir Rusijoje artimiausiu metu jis greičiausiai tarnauti negalės.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai