Kun. G. Sungaila: Rusų bendruomenės Liturgija Markučiuose






Šiandien įvyko pirmoji Visuotinio Konstantinopolio patriarchato Dieviškoji Liturgija šv. Barboros koplyčioje (Markučių dvare). Kartu su Visuotinio Konstantinopolio patriarchato kunigu Vladimir Seliavko meldėsi Rusijos agresiją Ukrainoje smerkiančių rusų bendruomenė, dėl nepritarimo patriarcho Kirilo amoraliai pozicijai pasirinkusių Konstantinopolio patriarchatą. 

Man asmeniškai tai primena istoriją, kaip kadaise lygiai taip rusų intelektualai Paryžiuje, su arkivyskupu Eulogumi priešakyje, pabėgę nuo bolševizmo į laisvąją Europą nutarė pereiti iš tuomet lojalumą sovietų valdžiai deklaravusio Maskvos patriarchato į nuo politinių režimų nepriklausomą Konstantinopolio patriarchatą. Šis perėjimas davė rusų ir Vakarų kultūrai Paryžiaus šv. Sergijaus institutą, kurį baigė kun. Aleksandras Schmemannas, kun. Johnas Meyendorffas, ten dėstė ten kun. Sergejus Bulgakovas, Pavelas Evdokimovas, kun. Nikolajus Afanasjevas, Olivier Clément... Jeigu bent kažką girdėjote apie ortodoksų teologiją, tikrai girdėjote bent vieną iš šių garsių pavardžių, kurių įtaka buvo didelė ne tik visai Ortodoksų Bažnyčiai, bet ir visam krikščionių pasauliui. Girdėjau, kad, pavyzdžiui, kun. Nikolajaus Afanasjevo ekleziologinės idėjos darė įtaką Romos katalikų Vatikano II susirinkimo teologams (niekada nesigilinau, kiek tiesos šiame teiginyje). 

Lygiai taip pat smagu tarp vietinių rusų ir rusų emigracijos, sąmoningai pasirinkusių Konstantinopolio patriarchatą, matyti ir rusų inteligentiją – asmenis, kurių paskaitų kažkada godžiai klausiau internetu arba gyvai. 

Tada, XX a., sovietų valdžiai lojalus Maskvos patriarchatas vadino nuo jo atsiskyrusius rusus „atskalūnais“, kažkada netgi reikalavo, kad Pasaulio Bažnyčių Taryboje „nebūtų visokių šmemanų ar florovskių“, o dabar turbūt sunku rasti gerai besimokantį seminaristą, kuriam nebūtų tekę skaityti Šmemano arba Florovskio kaip privalomos literatūros. 

To ir linkiu Lietuvos ir emigracijos rusams, sąmoningai pasirinkusiems nepritarti karui ir nepalaikyti su Putino režimu suaugusio Maskvos patriarchato – kad tarp jų atsirastų naujų Afanasjevų, Šmemanų ir t.t.. be kurių skaitymo ateityje net ir Rusijoje nebeapsieitų jokia seminarija. Kad jie taptų autentiškos europietiškos rusų kultūros tęsėjais ir krikščioniškos laisvės apaštalais.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai