Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (kovo 31 d.)

KONSTANTINOPOLIS-LIETUVA

Kovo 20-23 d. Lietuvoje lankėsi Konstantinopolio-Naujosios Romos arkivyskupas ir Visuotinis patriarchas Baltramiejus. Jo Šventenybę lydėjo Chalkedono metropolitas-senolis Emanuelis, Austrijos metropolitas Arsenijus, patriarcho kanceliarijos vadovas Didysis Ekleziarchas archimandritas Aetijus, patriarcho bibliotekininkas diakonas Alexandros Koutsis, spaudos sekretorius Georgios Papachristou.

Patriarchas Baltramiejus išties istorinio vizito metu susitiko su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda, Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, Graikijos ambasadoriumi Lietuvoje Grigorisu Karahaliosu, Turkijos ambasadoriumi Lietuvoje G. B. Tantekinu, Lietuvos graikų bendruomenės atstovai, Europos katalikų vyskupų konferencijų tarybos pirmininku ir Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu. Susitikime su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, ir Jo Šventenybė pareiškė, kad yra visos sąlygos įsteigti Lietuvoje Visuotinio Patriarchato egzarchatą. Jo Šventenybė padėjo vainiką ir vadovavo trumpoms pamaldoms už mirusius prie paminklo kovotojams už Lietuvos laisvę Antakalnio kapinėse, apsilankė Okupacijos ir genocido aukų muziejuje. Patriarchas Baltramiejus susitiko su penkiais Maskvos Patriarchatą palikusiais ir dabar jau Visuotinio Konstantinopolio Patriarchato kunigais Lietuvoje. Po šilto ir tėviško pokalbio patriarchas kiekvienam jų įteikė po kryžių ir stulą. Šiltai ir tėviškai vyko susitikimas su parapijiečiais – dėl vietų stokos iš visų norinčių buvo išrinkti ir atvyko tik 120 atstovų, kuriems patriarchas pasakė, jog Bažnyčia nepriklausomai nuo tautybės priima visus vienodai, visus apkabina su meile. Seime vyko tarptautinė konferencija "Tarpkultūrinis ir religinis dialogas", kurios metu patriarchas Baltramiejus savo kalboje sakė, kad atsakomybė už karą Ukrainoje, už šio karo nusikaltimus tenka ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai: "Bažnyčios ir valstybės vadovai Rusijoje prisidėjo prie agresijos nusikaltimo ir dalijasi atsakomybe už tokius nusikaltimus, kaip sukrečiantis Ukrainos vaikų grobimas."

Kovo 23 d. rytą, padėjęs vainiką prie paminklo Vilniaus geto sukilimo aukoms Senamiestyje, Jo Šventenybė baigė vizitą Lietuvoje ir išvyko į Stambulą.

UKRAINA

Kijevo Pečiorų lauroje ir toliau verda aistros. Nusprendus nepratęsti nuomos sutarties su Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia (UOB-MP), Žemutinės lauros vienuoliams nurodyta iki kovo 29 d. palikti patalpas. Tuo pat metu lauros vadovybė ir daugelis vienuolių pareiškė, kad vienuolyno nepaliks. UOB-MP pateikė ieškinį ekonominiam teismui, kad šis sprendimas būtų panaikintas. Pasak metropolito Pavlo (Lebedžio), šiame sprendime neatsižvelgta į tai, jog vienuolyno restauravimą finansavo UOB-MP tikintieji. Iškeldinimo iš lauros klausimas plačiai aptarinėjamas ne tik Ukrainoje, bet ir tarptautinėse politinėse platformose. Daug kas su šiuo sprendimu nesutinka. Daug analitikų mano, kad šis žingsnis sukels dar didesnį Ukrainos ortodoksų bendruomenės, kuri ir taip nėra vieninga, skilimą. Pažymėtina, kad šią sudėtingą situaciją iš dalies išprovokavo pati UOB-MP vadovybė. Neryžtinga, laukimo pozicija, besiplėtojančios prorusiškos nuotaikos, bendradarbiavimas su agresoriumi okupuotose teritorijose - visa tai tik didina įtampą tarp Ukrainos visuomenės ir UOB-MP.

BALTARUSIA

Baltarusioje toliau persekiojamos krikščionių bendruomenės ir tikintieji, smerkiantys diktatūrą, taip pat tęsiamos represijos, kuriomis siekiama užgniaužti bet kokį nepasitenkinimą. Kas savaitę vyksta žmonių, taip pat krikščionių aktyvistų areštai. Pastaruoju metu padažnėjo tikinčiųjų persekiojimas už tai, kad jie smerkia Rusijos karą prieš Ukrainą. Vienas pagrindinių Lukašenkos diktatūros ideologų yra metropolitas Venjaminas (Tupeko). Jis aktyviai palaiko Rusijos poziciją ir represijas prieš Lukašenkos režimui prieštaraujančius tikinčiuosius. Iš katalikų tikinčiųjų buvo atimta viena pagrindinių Baltarusios šventovių - Raudonoji bažnyčia Minske. Daug kunigų buvo priversti palikti Baltarusiją dėl savo antikarinės pozicijos. Kovo 23 d. buvo žiauriai sulaikytas tinklaraštininkas Aleksandras Tarasenka, kadaise buvęs šv.Mikalojaus vienuolyno Gomelyje vienuolis. Jis apkaltintas prezidento įžeidimu. Jo "atgailaujantis" vaizdo įrašas pasirodė provyriausybiniuose kanaluose. Priminsime, kad visa Maskvos Patriarchato Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios vadovybė remia Lukašenkos diktatūrą. Metropolitas Venjaminas paragino Baltarusios tikinčiuosius melstis už Kijevo-Pečiorų laurą. Kaip ir Rusijos propaganda, metropolitas Venjaminas už karą Ukrainoje atsakingais laiko Vakarus ir JAV.

ALEKSANDRIJOS PATRIARCHATAS. KONGO DEMOKRATINĖ RESPUBLIKA

Praėjusią savaitę Kisantu mieste (Kongo Demokratinės Respublikos Kinšasos metropolijoje) buvo pašventinti statomos naujos bažnyčios pamatai. Bažnyčia bus skirta Švenčiausiosios Mergelės Marijos Užmigimui (Ėmimui į dangų). Šventėje dalyvavo Kinšasos metropolitas Teodosijus. Krikščionys kartu meldėsi, kad Bažnyčia pasipildytų dar viena krikščionių bendruomene. Vizito metu metropolitas Teodosijus taip pat aplankė vietos krikščionių mokyklą. Aleksandrijos Patriarchato misionieriai tęsia savo tarnystę daugelyje Afrikos žemyno šalių. Po klastingo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios įsiveržimo į Aleksandrijos Bažnyčios kanoninę teritoriją darbas suintensyvėjo. Aleksandrijos patriarchas Teodoras savo pareiškime apie padėtį Afrikoje pabrėžė, kad Maskvos Patriarchatas Afrikoje veikia kaip "vagis naktį". Patriarchas taip pat pasmerkė Rusijos Bažnyčios poziciją dėl karo Ukrainoje. Jis pabrėžė, kad istorijoje žinoma pavyzdžių, kai Bažnyčia palaikė kariaujančias šalis ir išsilaisvinimo kovą. Tačiau karo prieš Ukrainą pobūdis yra visiškai kitoks. Neįsivaizduojama, kad krikščionys gali remti agresiją prieš Ukrainą.

Primename, kad Maskvos Patriarchatas savo struktūrą Afrikoje įsteigė kaip "atsaką" į tai, kad Aleksandrijos Bažnyčia pripažino Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios autokefaliją.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai