Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (kovo 17 d.)


UKRAINA

Tapo žinoma, kad Ukrainos valdžia neketina pratęsti nuomos sutarties su Kijevo Pečiorų lauros vienuolynu. Tai reiškia, kad vienuoliai turės palikti vienuolyno teritoriją ir pastatus. Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) metropolitas Onufrijus jau pareiškė, kad tai neteisingas sprendimas, kuriuo ignoruojami milijonų Ukrainos ortodoksų jausmai ir neatsižvelgiama į tai, kad vienuolynas restauruotas už UOB-MP lėšas. Vienuoluno vietininkas metropolitas Pavelas (Lebedj) taip pat aštriai pasisakė šiuo klausimu, žadėdamas kovoti už laurą "iki galo". Nuomos sutarties pratęsimo klausimas vėl išjudino ortodoksų bendruomenę ne tik Ukrainoje, bet ir už jos ribų. Maskvos patriarchas Kirilas (Gundiajevas) kreipėsi į pasaulio krikščioniškų konfesijų vadovus, prašydamas įsikišti į situaciją dėl vienuolyno, taip parodydamas UOB-MP pavaldumą Maskvai. Daugelis mano, kad šie konfliktai yra Kijevo metropolito Onufrijaus, kuris niekada tinkamai taip ir nenutraukė UOB-MP pavaldumo Maskvai, neryžtingos politikos rezultatas. Neseniai tapo žinoma, jog renkami parašai po peticija, kuria siekiama žinomą Ukrainos ortodoksų dvasininką Andrijų Pinčiuką išmesti iš kunigų luomo už raginimą įsteigti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovų tribunolą.

Vienuoliai iki kovo 25 d. turi atlaisvinti šventovės teritoriją, po to bus atliktas išsamus vienuolyno turto auditas, siekiant užkirsti kelią relikvijų ir kito turto pasisavinimui.

BALTARUSIA-LIETUVA

Vilniuje staiga mirė į komandiruotę atvykęs kunigas iš Baltarusios protojerėjus Kirilas Šolkovas (50-ties metų). Baltarusioje jis buvo plačiai žinomas kaip geras ganytojas, taip pat kaip kunigas, lydėjęs metropolitą Pavelą 2020 m. ligoninėje lankant nuo jėgos struktūrų savivalės nukentėjusius žmones. Po 2020 m. rugpjūčio įvykių, kai A.Lukašenka daugelio ekspertų teigimu pralaimėjo prezidento rinkimus, visi nesutinkantys su Lukašenkos režimu buvo režimo griežtai represuojami. Persekiojami buvo ir prieš savivalę ir smurtą pasisakę ortodoksų dvasininkai. Dėl to metropolitas Pavelas buvo perkeltas iš Baltarusios į kitą tarnystės vietą, o į jo vietą paskirtas režimui lojalus metropolitas Venjaminas (Tupeko), kuris faktiškai perdavė Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčią valstybės kontrolei, suspenduodamas tarnystėje ar palikdamas be parapijos visus, kurie pasisakė prieš smurtą ir diktatorių Lukašenką. Be to, metropolitas Venjaminas ir Bažnyčios vadovybė remia Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

LIETUVA

Konstantinopolio patriarchato ortodoksų kunigai Vilniuje ir Klaipėdoje pradėjo tarnauti liturgijas. Į Gavėnios liturgijas atvyksta žmonės, kurie dėl Maskvos patriarcho Kirilo (Gundiajevo) aktyviai transliuojamos paramos karui prieš Ukrainą pozicijos negali dalyvauti pamaldose Maskvos patriarchato vyskupijos parapijose Lietuvoje. Švenčiamos liturgijos, pradėta tikinčiųjų katechezė. Liturgijos metu iškilmingai meldžiamasi už persekiojamus Baltarusios krikščionis ir už Ukrainos pergalę baisiame kare.
 
ATONAS

Kovo 10 d. Atono kalne sulaukęs 97 metų mirė vienuolis Julianas (Lazeris) Prodromietis, gerbiamas senolis ir daugelio pasauliečių bei vienuolių dvasios tėvas, plačiai žinomas kaip patyręs dvasininkas. Jis rūpinosi daugeliu į Atoną atvykusių rumunų vienuolių. Tėvas Julianas nugyveno ilgą ir dvasingą gyvenimą (1926-2023 m.), Į Atoną atvyko būdamas 50-ties metų 1977 m. ir ten gyveno 46 metus. Buvo palaidotas Šventajame kalne pagal atoniečių tradiciją - be karsto ir su plytomis po galva.

Š.MAKEDONIJA-FANARAS

Šiaurės Makedonijos prezidentas Stevo Pendarovskis su žmona ir delegacija aplankė Konstantinopolio patriarchą Baltramiejų jo rezidencijoje. Vizito metu prezidentas išreiškė didelę padėką už Fanaro dalyvavimą sprendžiant Ortodoksų Bažnyčios situaciją jo šalyje. Stevo Pendarovskis išreiškė viltį, kad Konstantinopolis suteiks Šiaurės Makedonijos Bažnyčiai autokefalijos statusą. Delegacijai buvo surengta ekskursija, po kurios patriarchas Baltramiejus priėmė prezidentą privačiam pokalbiui ir bendravimui, apsikeitė atminimo dovanomis.

Primename, kad Visuotinis patriarchas Baltramiejus, vykdydamas savo tarnystę, nuolat susitinka su daugelio šalių vadovais ir politikais, taip pat aktyviai dalyvauja sprendžiant įvairius bažnytinius ginčus ir sudėtingus procesus visame pasaulyje.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai