Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (sausio 5 d.)

Gruodžio 31 d. rytą Vatikane 95 metų amžiaus mirė popiežius Benediktas XVI. Tegul Dievas amžiną atilsį dovanoja jo sielai Dangaus Karalystėje ir priima jį Jėzus Kristus, Kuriam buvo skirti paskutiniai popiežiaus emerito žemiškojo gyvenimo žodžiai: "Jėzau, aš Tave myliu“.

UKRAINA

Padėtis dėl Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčioje (UOB-MP) išlieka sudėtinga. 2022 m. baigėsi daugybe UOB-MP objektų patikrinimų. Kai kuriuose Ukrainos regionuose valdžios institucijos bažnytinėms struktūroms jokių pretenzijų neturi, o kituose regionuose užfiksuota daugybė pažeidimų. Sausio 1 d. Kijevo Pečiorų lauros nacionalinio rezervato vadovybė atsisakė pratęsti sutartį su UOB-MP dėl Dievo Motinos Užmigimo katedros ir Refektoriaus (Valgomojo) bažnyčių naudojimo. Kalėdų pamaldoms lauros Dievo Motinos Užmigimo katedroje vadovaus jau Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad 54 proc. ukrainiečių mano, jog UOB-MP veikla Ukrainoje turėtų būti visiškai uždrausta. Tuo metu, kai UOB-MP kovoja dėl nekilnojamojo turto Kijevo Pečiorų lauroje, kova dėl reputacijos ir gero vardo atrodo jau pralaimėta. Primename, kad padėtis paaštrėjo po to, kai Maskvos patriarchas Kirilas (Gundiajevas) parėmė Vladimiro Putino agresyvų karą prieš Ukrainos žmones. Nepaisant daugelio krikščioniškų Bažnyčių kritikos, Maskvos Patriarchato pozicija nepasikeitė. Nėra nė vieno vyskupo, kuris būtų atvirai pasisakęs prieš Rusijos vykdomą ukrainiečių tautos genocidą. Susidaro įspūdis, kad UOB-MP laikosi laukimo pozicijos, nesiimta jokių ryžtingų veiksmų, kuriais būtų siekiama realaus atsiskyrimo nuo Maskvos.

BALTARUSIA

Minsko Šv. Elžbietos vienuolynas su skandalingai pagarsėjusiu dvasios tėvu protojerėjumi Andrejumi Lemešonku vėl pateko į naujienų antraštes. Tapo žinoma, kad vienuolynas teikia aktyvią pagalbą netoli Gomelio dislokuotiems Rusijos Federacijos okupaciniams kariams. Nuo pat Rusijos agresijos pradžios vienuolynas buvo įsitraukęs į ideologinį darbą, kuriuo buvo siekiama pateisinti Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Galima sakyti, kad tokios pozicijos laikosi visa Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybė. Metropolitas Venjaminas (Tupeko) aktyviai remia Lukašenkos diktatūrą Baltarusijoje. Daugelis baltarusių šiandien savo šalį laiko iš dalies okupuota Rusijos Federacijos ir itin neigiamai vertina šalies agresorės kariuomenės buvimą jų teritorijoje, tačiau dėl žiaurių Lukašenkos režimo represijų jie priversti tylėti.

RUSIJA-AFRIKA

Gruodžio 29 d. Rusijos Ortodoksų Bažnyčios Sinodas svarstė Aleksandrijos Ortodoksų Bažnyčios sprendimą išmesti iš dvasininkų luomo „visos Afrikos egzarchą“ Klinsko metropolitą Leonidą (Gorbačiovą) bei kelis kitus kunigus, vykdančius "misiją" Afrikos žemyne. Maskvos Sinodas šį sprendimą pavadino nekanoniniu ir negaliojančiu. Primename, kad Aleksandrijos Bažnyčiai pripažinus Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią, Maskvos Patriarchatas Afrikos žemyne įsteigė savo egzarchatą. Netekęs kunigystės Georgijus Maksimovas, pasinaudodamas parapijų Afrikoje svetingumu ir atvirumu, sugebėjo įtikinti kai kuriuos regiono kunigus palikti Aleksandrijos Bažnyčią ir įstoti į naujai įsteigtą egzarchatą. Pagrindinė "rusų misionierių" priemonė, kuria jie siekia pritraukti kunigus ir pasauliečius į savo parapijas - papirkimas.

LIETUVA

Gruodžio 27 d. Vilniuje, Šventosios Dvasios vienuolyne, vyko kasmetinis Maskvos Patriarchato Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos dvasininkų susirinkimas. Vyskupija savo interneto svetainėje paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad: "Susirinkimas konstatavo, kad Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia nedelsdama, vieningai, pradedant vadovybe, kartu su dvasininkais ir pasauliečiais, pasmerkė karą prieš Ukrainą ir išreiškė nuoširdžią pritarimą antikarinei Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovo, Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus, pozicijai. Susirinkimas taip pat patvirtino savo ištikimybę didesnės bažnytinės nepriklausomybės siekiui ir kreipėsi į Švenčiausiąjį Sinodą. Anksčiau metropolitas Inokentijus kreipėsi į Sinodą su prašymu suteikti Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai Savavaldės Bažnyčios statusą“.

Iš esmės šis prašymas atspindi Maskvos Patriarchato Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos norą "sėdėti ant dviejų kėdžių". Iš vienos pusės, siekia išsaugoti nors ir neslepiamą priklausomybę Maskvai, iš kitos pusės, siekia įtikti Lietuvos valdžiai ir sukurti "nepriklausomybės" regimybę. Metropolitas Inokentijus ir vyskupas Ambrozijus, paskelbę antikarinę poziciją, rado galimybę apšmeižti ir išmesti iš dvasininkų luomo Lietuvos kunigus, kurie smerkia karą ir atsisako minėti patriarchą Kirilą (Gundiajevą) dėl jo neabejotinos paramos Putino karui Ukrainoje. O prašymas suteikti daugiau nepriklausomybės taip pat neatneša jokių apčiuopiamų pokyčių. Pirma, patriarchas Kirilas gali svarstyti šį prašymą tiek laiko, kiek jam atrodo tinkama, net ir dešimt metų, antra, jis gali suteikti tam tikras „laisves“, kurios niekaip nepaveiks vyskupijos pavaldumo Maskvai. De facto Lietuvoje yra daug įvairių tautybių (ukrainiečių, baltarusių, graikų, rusų ir kt.) ortodoksų, kurie atsisako lankytis Maskvos patriarchato, atvirai remiančio karą, bažnyčiose. Jų nuomone, geriausia išeitis iš šios sudėtingos situacijos būtų kitos ortodoksų jurisdikcijos Lietuvoje įsteigimas.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai