Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (lapkričio 16 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash


BALTARUSIJA

Baltarusijoje kunigui Vladimirui Bogomolnikovui dar kartą (jau penktą) buvo duota 15 parų arešto. Kunigas daugiau nei septyniasdešimt dienų dėl sufabrikuotų kaltinimų laikomas kalėjime. Primename, kad Baltarusijoje pradėta A. Lukašenkos režimo nepalaikančių krikščionių persekiojimo kampanija. Tėvas Vladislavas yra Baltarusijoje gerai žinomas kunigas ir teologas, kuris atvirai priešinasi terorui. Įvairių krikščioniškų konfesijų kunigai ir tikintieji taip pat yra Baltarusijos kalėjimuose. Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios metropolitas Veniaminas (Tupeko) palaiko dabartinį režimą, taip pat nuosekliai remia patriarchą Kirilą (Gundiajevą), pats būdamas "Rusijos pasaulio" sekėju ir primesdamas šias idėjas baltarusiams.

TURKIJA

Lapkričio 13 d. 16.20 val. Stambulo centre įvyko sprogimas, per kurį žuvo 8 žmonės, daugiau nei aštuoniasdešimt buvo sužeisti. Valdžios institucijos tai kvalifikavo kaip teroristinį išpuolį. Visuotinis patriarchas Baltramiejus lankėsi sprogimo vietoje, kur paliko baltų gėlių puokštę, taip pat meldėsi už nekaltai žuvusius. Bendraudamas su žurnalistais patriarchas Baltramiejus pasmerkė bjaurų nusikaltimą, taip pat bet kokią terorizmo formą, primindamas, kad Bažnyčia nuolat meldžiasi už taiką.

UKRAINA

Ukrainos saugumo tarnyba (UST)pradėjo baudžiamąją bylą dėl Kijevo-Pečiorų Lauroje įvykusio incidento. Primename, kad vienoje iš vienuolyno šventovių kunigas ir tikintieji dainavo "apie Motinos Rusijos pabudimą". Vaizdo įrašas, patekęs į internetą, sukėlė platų visuomenės pasipiktinimą, nes, UST teigimu, agresoriaus šlovinimas karo sąlygomis yra nusikaltimas. Nepaisant Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios paaiškinimų ir apgailestavimų dėl incidento, atliekamas patikrinimas dėl Ukrainos teisės aktų pažeidimo.

Situaciją apsunkina tai, kad Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios gretose iš tiesų yra daug žmonių, kurie palaiko "Rusijos pasaulio" idėjas. Šios Bažnyčios vadovybės pozicija vis dar nėra aiški. eteryje Religijotyrininkė ir filosofijos daktarė Liudmila Filipovič lapkričio 15 d. "Ukrainos radijo" eteryje sakė, kad Ukrainos visuomenė vis dar nėra tikra, kieno pusėje yra Maskvos Patriarchato Ortodoksų Bažnyčia.

RELIGINIS DIALOGAS

Lapkričio 10 d. per susitikimą su grupe kunigų ir žurnalistų iš Vatikano, atvykusių į Turkiją piligriminės kelionės į apaštalo Pauliaus tarnystės vietas, Visuotinis patriarcho Baltramiejaus pasidalijo mintimis apie jo ir popiežiaus Pranciškaus pastangas išspręsti skirtingo Velykų šventimo problemą. Jis pažymėjo, kad tiek ortodoksai, tiek katalikai turi gerų ketinimų nustatyti bendrą Velykų šventimo datą. Šis klausimas aptariamas minint Nikėjos Visuotinio Bažnyčios Susirinkimo 1700-ąsias metines.

UKRAINA

Lapkričio 13-ąją vyko visos Ukrainos maldos už našlaičius diena. Šis renginys Ukrainoje vyksta daugelį metų. Kijevo ir visos Ukrainos metropolitas Epifanijus paragino visus krikščionis melstis už našlaičius, kurių tapo dar daugiau dėl baisaus Rusijos karo prieš Ukrainą. Renginyje aktyviai dalyvauja visų krikščioniškų konfesijų tikintieji. Daug Autokefalinių Bažnyčių kasmet jungiasi prie maldos bei pagalbos našlaičiams. Šiuo metu ortodoksų parapijose aktyviai įgyvendinami pagalbos Ukrainos vaikams sunkiu karo metu socialiniai projektai.

EUROPA

Remiantis 2021 m. Austrijoje atliktu nauju tyrimu, Europoje buvo įvyko daugiau nei 500 antikrikščioniškų neapykantos nusikaltimų, o tai, pasak ekspertų, yra apie 100 mažiau nei 2020 m. Daugiausia nusikaltimų įvykdyta Prancūzijoje, po to, anot ataskaitos, sekė Vokietija. Be to, Italijoje ir Lenkijoje buvo užregistruota daug nusikaltimų prieš krikščionis. Paskelbtoje ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į rimtą religijos laisvės problemą, su kuria susiduria Europa. Dauguma nusikaltimų yra vandalizmo aktai, tačiau taip pat fiksuoti grasinimai krikščionims ir keturi nužudymo.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai