Aleksandrijos patriarchatas pasmerkė mokymą apie „Rusų pasaulį“

Popiežius-patriarchas Teodoras II (kairėje) ir patriarchas Kirilas (dešinėje), orthodoxianewsagency.gr nuotr.

Lapkričio 22 d. Egipte, Kaire įvyko Aleksandrijos patriarchato Šventojo Sinodo posėdis. Šiam patriarchatui, kurio teritorija apima visą Afriką, pirmininkauja popiežius-patriarchas Teodoras II, antrasis pagal garbę Ortodoksų Bažnyčios patriarchas, apaštalo Morkaus įpėdinis, tradiciškai dėl savo moralinio autoriteto turintis titulą „pasaulio teisėjas“.

Šv. Sinodas pasmerkė mokymą apie „Rusų pasaulį“, kurį pavadino nauja politine-ekleziologine „teorija“ (žodis „teorija“ Šv. Sinodo nutarime parašytas kabutėse). Šv. Sinodas taipogi priėmė sprendimą daugiau nebeminėti Maskvos patriarcho Kirilo vardo pamaldų metu, kai Aleksandrijos patriarchas iškilmingai skaito visų nepriklausomų Ortodoksų Bažnyčių vadovų vardus už juos melsdamasis ir taip pripažindamas jų kaip Bažnyčių vadovų tarnystę.

Metropolitą Leonidą Gorbačiovą, patriarcho Kirilo nurodymu įsikišusį į Afrikos žemyno ortodoksų reikalus ir skatinusį tikinčiuosius pereiti iš Aleksandrijos į Maskvos patriarchatą, Šv. Sinodas išmetė iš dvasininkų luomo. Primename, kad kiek anksčiau iš dvasininkų luomo Aleksandrijos patriarchatas pašalino Maskvos „misionierių“ Georgijų Maksimovą, taip pat veikusį Afrikoje. Georgijus Maksimovas neseniai išpopuliarėjo internete pareiškimu, kad „tik ten, kur yra rusų kareiviai, gali būti kanoninė Bažnyčia“.

Maskvos patriarchatas kanoninių sankcijų nepripažįsta ir ignoruoja ir Konstantinopolio, ir Aleksandrijos patriarchatų sprendimus, nors tai garbingiausieji Ortodoksų Bažnyčios sostai. Šešiems iš septynių Bažnyčios Visuotinių susirinkimų, kuriais remiasi Ortodoksų Bažnyčios tikėjimas, pirmininkavo Aleksandrijos (II ir III susirink.) ir Konstantinopolio (IV-VII susirink.) patriarchai.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai