Kaip pačiam melstis už mirusįjį?


Ortodoksų Bažnyčioje įprasta „mirusiuosius“, tiksliau, užmigusiuosius Kristuje lydėti malda. Juk mes tikime mirusiųjų prisikėlimu ir tuo, kad visi, mirę su viltimi prisikelti yra ir dabar gyvi Kristuje. Iš to kyla praktika melstis už mirusiuosius taip pat, kaip meldžiamės už gyvuosius.

Mirusieji minimi per Dieviškąją Lituriją, anapilin jie išlydimi laidojimo apeigomis, už juos Bažnyčioje taip pat meldžiamasi Panichidų ir kt. specialių pamaldų metu.

Bet kaip pasimelsti vienam? Galbūt norime pasimelsti namie, o gal - nuvykę į kapines. Yra keletas būdų melstis už mirusįjį.

1. Labai trumpai

Trumpiausia malda - tą, kurią visada sakome ryto maldų metu:

Viešpatie, priimk į Savo atilsį mirusius Savo tarnus [vardai] ir atleisk jiems visas savo valia ir nevalingai padarytas nuodėmes, ir dovanok jiems Dangaus Karalystę.

2. Atlikti Litiją

Specialios mirusiojo minėjimo apeigos, Litija, gali būti skaitomos ir pasauliečio. Pagal ortodoksų tradiciją, Litija atliekama lankant kapą arba meldžiantis namie per mirusiojo gimtadienį/metines etc. 



3. Melstis Psalmynu

Už mirusįjį taip pat galima melstis budint ir skaitant Psalmyną. Tai ypač įprasta šarvojimo metu, bet Psalmynu galima melstis bet kada. Kaip tai daryta, rašėme šiame įrašę:

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai