Jordanas

Kai skaitome įspūdingus Jordano upės aprašymus Šventajame Rašte, susidaro vaizdas, kad tai - nepaprastai svarbi, didelė upė. Visgi, nuvykus prie Jordano pamatytume, kad tai - nedidelis upelis, dar ir purvino vandens, kurio reikšmė - religinė.







Jordaną peržengė Jokūbas pakeliui į Haraną, per Jordano vandenis Izraelį į pažadėtąją žemę vedė Jozuė, Jordane krikštijosi Jėzus, taip į Sandorą atvesdamas visas pasaulio tautas.



Kodėl Jordanas toks svarbus? Tai ir natūrali siena tarp genčių, ir patogus šaltinis krašto klimato zonoje (jūrą nuo Jordano krantų skiria kalnai), tačiau religiškai labai svarbu tai, kad visa, kas gyvena Jordane, yra pasmerkta mirčiai. Jordano vanduo įteką į Negyvąją Jūrą - itin druskingą vandens telkinį, kuris, pasak Biblijos, susiformavo sunaikintųjų Sodomos ir Gomoros vietoje. Šios Jūros vanduo toks druskingas, kad jame negali gyventi jokia gyvybė - todėl srovės nuplautos į šią jūrą žuvys mirtį. Ortodoksų giesmėse apgiedamas motyvas, kad "Jėzui krikštyjantis Jordano vaga apsisuko", nusako tai, kad po Jėzaus krikšto judėjimas iš gyvybės į mirtį persikeitė į judėjimą iš mirties į gyvybę.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai