Graikų kultūros mylėtų grupė

„O Graikijos salos! O Graikijos Salos!Kur kančiose Sapfo mylėjo ir dainavo,Kur gimė karo menas ir taika,Kur kilo Delas ir šoko Apolonas!Auksiniai saulės spinduliai jus vis dar šildo,Tačiau išnyko viskas - tik šviesa išliko.
(Lordas Baironas apdainuoju turkų okupuotą Graikiją, 1821 m.)
Taigi, dviem mano draugams po ilgalaikio žavėjimosi graikų kultūra ir išreiškus norą pramokti graikų kalbos, nutariau mūsų - Šventos Paraskevės - parapijoje suburti graikų kultūros mylėtojų grupelę. Skirtingai nei romantikai filhelenai, kuriems priklausė Baironas, ir kurie žavėjosi išskirtinai klasikine graikų tradicija, mes domimės ir romėjiškuoju (bizantiškuoju) palikimu bei šiandiene Graikija.

Šv. Sofijos katedra, esanti iki šiol turkams priklausančioje senosios Graikijos dalyje - Konstantinopolyje (dabar Stambulas)
Atsiradus norintiems prisijungti iš šalies, paprašiau, kad bičiulis įkeltų informaciją į Šv. Paraskevės parapijos Facebook puslapį. Sulaukiau jau ir klausimo ar naujosios ir senosios graikų kalbos pagrindų pamokos yra mokamos. Užsiėmimai, žinoma, yra nemokami, nes jie vyksta savarankiškos iniciatyvos pagrindu ir kalbos pagrindų mokymai iš principo yra orientuoti į tolesnį savarankišką mokymąsi. Pradžioje mokysiu alfabeto, linksniuočių ir kt. o po to mokymosi savarankiškumas vis didės. Taip pat supažindinu su įvairiais savarankiško mokymosi šaltiniais. 

O jie yra:

Senosios graikų kalbos

Lietuvių kalba
Jonas Dumčius. Graikų kalba (vadovėlis).
J. Dumčius. Istorinė graikų kalbos gramatika
Diogenes (visų senovinių tekstų graikų kalba elektroninė duombazė, http://www.dur.ac.uk/p.j.heslin/Software/Diogenes/ )
Senosios graikų kalbos žodynas ( http://www.flf.vu.lt/index.php?id=602 )

Anglų kalba
Teknia koine greek (interaktyvi aplinka graikų kalbos mokymuisi)
Perseus Greek Word Study Tool (online) ( http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph )
E Sword (Šv. Raštas įvairiomis kalbomis online, nemokamai: http://www.e-sword.net/ )

Rusų kalba
Audio paskaitos ( http://predanie.ru/audio/lekcii/chelnokova-elena/#kurs-po-drevnegrecheskomu )
Vadovėlis: ДРЕВНЕГРЕЧЕСКИЙ ЯЗЫК. НАЧАЛЬНЫЙ КУРС  ( http://graecolatini.narod.ru/Graeca_Shichalin_1.pdf )

Naujoji graikų kalba:

Lietuviškai
Naujosios graikų kalbos morfologinis žodynas ( http://www.flf.vu.lt/index.php?id=602 )

Angliškai
Rosetta Stone Greek (interaktyvus mokymas)
Michel Thomas Greek (interaktyvios audio pamokos)

Graikiškai
Iliustruota graikų kalbos gramatika ( http://www.ilsp.gr/files/Basic_Greek_Grammar.pdf )

Gramatikos mokau iš principo pagal paskutinį vadovėlį.

Pats pagal specialybę esu ne filologas, o filosofas ir mokausi graikų kalbos tik antrus metus, todėl nieko virš pagrindų nežadu, kad nenumokyčiau. Jei gerai seksis, kviesimės iš pažįstamų profesionalius dėstytojus. Be kitko, planuojame vėliau kviestis žmonių, kurie papasakotų apie graikų kultūrą.


Į klausimą, kodėl net norintiems išmokti vien naująją graikų kalbą siūlau pramokti ir senosios, atsakymas yra paprastas: tai suteiks panoraminį graikų kalbos vaizdą, leis lengviau ją vartoti, be to, išmokus senosios graikų kalbos gramatiką ar bent jos pagrindus naujosios graikų kalbos gramatikos mokytis reikia labai mažai, ji pasirodo esanti daug paprastesnė ir aiškesni kai kurie jos niuansai.

Mokymosi planas toks: alfabetas -> linksniavimas/asmenavimas -> laikai -> pagrindinės frazės, žodyno plėtimas -> straipsnių skaitymas, jų gramatikos ir žodyno analizavimas kartu susirinkus. Apmokymų tikslas bus pasiektas, jei kiekvienas mokęsis galės bent su žodyno pagalba persiskaityti paprastus graikiškus straipsnius.

Viešpaties Malda („Tėve mūsų“) graikų kalba
Kadangi tarp mūsų nėra profesionalų, tai ir susirinkimai bent kol kas uždari. Norintys prisijungti gali rašyti man - sungaila.gintaras@gmail.com . 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai