Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gegužės 19 d.)

LIETUVA

Keliuose Vakarų krikščioniškuose leidiniuose pasirodė straipsniai, kuriuose teigiama, kad Lietuvos ortodoksų vyskupija siekia nepriklausomybės nuo Maskvos Patriarchato. Greičiausiai taip yra todėl, kad vyskupijos autoritetas smarkiai smuko prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą ir po to, kai Rusijos Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas (Gundiajevas) atvirai ir ne kartą palaikė Vladimirą Putiną. Iš pradžių Lietuvos vyskupija bandė "žaisti" dėl Kristaus persekiojamos bažnyčios korta, tačiau kai ši taktika nepasiteisino, jai teko aiškiau išdėstyti savo priklausomybę promaskvietiškai struktūrai. Bet koks nepriklausomybės paskelbimas yra bandymas sukurti regimybę procesų, kurie šiuo metu iš tikrųjų Maskvos Patriarchato Vilniaus ir Lietuvos vyskupijoje nevyksta. "Nepriklausomybė" - tai savivaldos statusas Maskvos Patriarchate, kada keičiasi tik vyskupijos pavadinimas ir kai kurios vyskupijos struktūros, o visi patriarcho, sinodo sprendimai, patriarcho minėjimas per pamaldas ir kt. yra privalomi. Metropolitas Inocentas, kurio sprendimai faktiškai palengvino Konstantinopolio Patriarchato jurisdikcijos atkūrimą Lietuvoje, turi visais įmanomais būdais demonstruoti savo lojalumą Lietuvai ir demokratijos siekį.

BALTARUSIA

Minsko Šv. Elžbietos vienuolynas, kuriam vadovauja kunigas Andriejus Lemešonokas, žinomas dėl nesavanaudiškos paramos Baltarusijos diktatoriui Aleksandrui Lukašenkai, audringai atšventė gegužės 9-ąją. Šventės proga buvo surengta "procesija", kurios dalyviai naudojo Rusijos okupantų Ukrainoje simboliką. Eitynių dalyviai taip pat dainavo patriotines dainas, tarp jų ir "Katiušą". Kaip ortodoksų vienuolynas tapo Baltarusios diktatoriaus propagandos tvirtove, remiančia moteris ir vaikus Ukrainos miestuose žudančius Rusijos karius? Tikėtina, kad tai susiję su paties Andrejaus Lemešonoko asmenybe, taip pat su parama, kurią vienuolynas gavo iš valstybės. Dar visai neseniai vienuolynas sėkmingai prekiavo Vakarų Europoje, tuo pat metu aršiai kritikuodamas. Tuo tarpu pačioje Baltarusijoje nuolat vykdomos represijos prieš vietos gyventojus, kurie nepalaiko save išsirinkusio prezidento A. Lukašenkos. Kiekvieną savaitę vyksta kratos ir areštai. Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia yra visiškai pavaldi valstybei ir darniai įsilieja į Aleksandro Lukašenkos ideologinį aparatą.

RUSIJA

Gegužės 11 d. Maskvoje vyko bažnytinis teismas prieš kunigą Joną Kovalių, kuris savo maldoje už Rusiją žodį "pergalė" pakeitė žodžiu "taika". Kunigą, išreiškusį savo antikarinę poziciją, patriarchas Kirilas (Gundiajevas) išmetė iš dvasininkų luomo. Oficiali nušalinimo priežastis – "priesaikos sulaužymas" pagal 25-ąjį šventųjų apaštalų kanoną. Keistas proceso pobūdis, bet kokio sveiko proto stoka priimant tokį griežtą nuosprendį leidžia manyti, kad patriarchas galėjo iš teismo proceso padaryti parodomąjį, skirtą įbauginti ir įspėti kitus kunigus - kas jų laukia, jei jie nepritars patriarcho Kirilo veiksmams. Sprendimas buvo priimtas vienbalsiai, matyt, kad bažnytinis teismas visiškai pavaldus patriarchui, naudojamas nepageidaujamų kunigų represijoms. Tačiau reikėtų pažymėti, kad ir Maskvos Patriarchato tikinčiųjų bendruomenėje pasipriešinimas tokiems veiksmams nedidelis. Patriarchui Kirilui (Gundiajevui) kai kuriose šalyse galioja asmeninės sankcijos kaip Vladimiro Putino nusikaltimų prieš Ukrainos žmones bendrininkui. Jis yra vienintelis didelės krikščionių Bažnyčios vadovas, atvirai remiantis Rusijos Federacijos agresiją. Dėl to Rusijos Bažnyčia jau tapo "nepageidaujama" daugeliui krikščionių Bažnyčių.

RUSIJA - KURAJEVAS.

Rusijos patriarchas Kirilas (Gundiajevas) išmetė iš dvasininkų luomo protodiakoną Andriejų Kurajevą, tačiau pastarasis pareiškė, jog nelaiko tą sprendimą teisėtu. Tėvas Andriejus teigia, kad sprendimo priėmimo metu jis jau buvo "kitos vyskupijos" dvasininkas, todėl Maskvos patriarcho sprendimas jam neturėjo jokios įtakos. Jis nepasakė, kokiai bažnyčiai priklauso, tačiau teigia, kad tai nėra kokia nors marginali alternatyvi bažnytinė grupė. Protodiakonas Andriejus Kurajevas – Rusijos Ortodoksų Bažnyčios misionierius ir teologas, buvo pašalintas iš tarnybos už savo pilietinę ir krikščionišką poziciją, kritikuojančią tai, kas vyksta Rusijoje ir Rusijos Bažnyčioje. Anksčiau tėvas Andriejus buvo patriarcho Kirilo komandos narys ir yra gerai susipažinęs su Maskvos patriarchato "vidine virtuve". Savo tinklaraštyje jis ne kartą kritikavo patriarchą dėl jo paramos karui Ukrainoje.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai