Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (kovo 10 d.)


LIETUVA

Vasario 5 d., pirmąjį Gavėnios sekmadienį – Ortodoksijos Iškilmės dieną - buvo švenčiama iškilminga šventojo Bazilijaus Didžiojo liturgija. Visuotinio Konstantinopolio Patriarchato dvasininkai šventinėms pamaldoms vadovavo Vilniuje: Tautinių bendrijų namuose (kun. Vladimiras Seliavko, kun. Vitalijus Mockus ir kun. Vitalis Dauparas), Ukrainiečių namuose (kun. Gintaras Jurgis Sungaila) ir Klaipėdoje (kun. Georgijus Ananjevas). Tikintieji iš Lietuvos, Baltarusios, Ukrainos ir Rusijos kartu šventė Ortodoksijos iškilmę, meldėsi už Ukrainos pergalę ir už žmones, kurie Baltarusioje patiria represijas. Pamaldose dalyvavo daug svečių, o po pamaldų bendravimas tęsėsi neformalioje aplinkoje – buvo organizuota "agapė". Šiuo metu tikintieji dar neturi savo nuolatinių maldos namų. Tačiau ir kunigai, ir jų parapijiečiai tikisi, kad padėtis greitai pasikeis ir jie turės savo šventoves. Priminsime, kad Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus grąžino į tarnystę penkis Lietuvos kunigus, kurie kreipėsi į jį dėl Maskvos Patriarchato vyskupijos Lietuvoje sprendimo pašalinti kunigus iš dvasininkų luomo už antikarinę poziciją. Rusijos Ortodoksų Bažnyčia atvirai remia Rusijos agresiją prieš Ukrainą, dėl to ją vis labiau izoliuoja kitos Ortodoksų Bažnyčios visame pasaulyje. Daugelis krikščionių lyderių atvirai pasmerkė patriarcho Kirilo poziciją, o kai kuriose Europos šalyse jis buvo įtrauktas į sankcionuojamųjų sąrašus.

UKRAINA

Karo Ukrainoje istorija kupina neįprastų momentų, kuriuos tikintieji laiko stebuklais. Štai tėvas Georgijus Kovalenko savo "Facebook" paskyroje pranešė apie stebuklingą tikinčiųjų išgelbėjimą, įvykusį vasario 5 d. vienos iš Ukrainos Autokefalinės Ortodoksų Bažnyčios parapijų Chersone. Per paskutinę pamaldų dalį, kada tikintieji priėjo prie kunigo, kad šis uždėtų ant jų Evangeliją, į bažnyčios kiemą pataikė rusiška raketa. Dėl sprogimo išbyrėjo visi šventovės langai, tačiau nė vienas iš 50 maldininkų nenukentėjo. Tai, kas taikaus gyvenimo sąlygomis laikoma "laimingu atsitiktinumu", karo sąlygomis, kai kasdien gresia pavojus gyvybei, yra tikras Dievo stebuklas.

UKRAINA-EGIPTAS

Kovo 5 d. Aleksandrijoje (Egiptas) iškilmingoms pamaldoms vadovavo Aleksandrijos popiežius ir patriarchas Teodoras II bei Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus. Pamaldose dalyvavo Ukrainos ir Aleksandrijos Bažnyčių dvasininkai, Egipto ukrainiečių bendruomenės atstovai, taip pat Ukrainos ambasadorius Mykola Nagornyj kartu su kolegomis diplomatais iš Graikijos ir Kipro. Per pamaldas patriarchas Teodoras II dar kartą pasmerkė neteisėtą, nekanoninę Maskvos Patriarchato invaziją į kanonines Aleksandrijos patriarchato teritorijas. "Paralelinės bažnyčios" kūrimą jis pavadino nepriimtinu ir antikrikščionišku žingsniu. Patriarchas taip pat paguodos ir paramos žodžiais šiuo sunkiu Ukrainai metu išreiškė palaikymą metropolitui Epifanijui.

Primename, kad atsakydamas į Aleksandrijos patriarcho Teodoro II Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pripažinimą, Maskvos Patriarchatas sukūrė savo "egzarchatą" Afrikoje, suskaldęs ir papirkęs neturtingus Afrikos dvasininkus. „Egzarchatui“ vadovavęs metropolitas Leonidas (Gorbačiovas) drauge su Jurijumi Maksimovu, vykdančiu schizmatinę veiklą, bei kitais "misionieriais“ Aleksandrijos Bažnyčios Sinodo sprendimu buvo išmesti iš dvasininkų luomo.

BALTARUSIA

Religinė padėtis Baltarusioje išlieka labai sudėtinga. Portalo "Krikščioniškoji vizija" duomenimis, tapo žinoma, kad okupantus Ukrainoje remia ne tik šv. Elžbietos vienuolynas, bet ir Gardino moterų vienuolynas. Jam vadovauja liūdnai pagarsėjusi "rusų pasaulio" bei save prezidentu vadinančio A.Lukašenkos rėmėja vienuolyno vyresnioji Gavriila. Ji pagarsėjo tuo, kad per 2020 m. protestus diktatūrai besipriešinančius baltarusius išvadino galvijais. Kartu su metropolitu Venjaminu (Tupeko), vyskupu Antonijumi (Doroninu) ir kunigu Andriejumi Lemešonku ji dalyvavo šmeižto kampanijoje prieš Gardino arkivyskupą Artemijų (Kiščenką) ir režimo priešininkus. Baltarusioje įkalinta daug įvairių konfesijų krikščionių. Jei anksčiau represijos daugiausia buvo nukreiptos prieš parapijiečius, tai dabar vis dažniau įkalinami kunigai ir aktyvistai. Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios vadovybė atvirai remia karą Ukrainoje, teikdama paramą okupacinėms pajėgoms.

KENIJA

Kenijos metropolitas Makarijus (Tilliridis) (Aleksandrijos Patriarchatas) toliau gydosi Kipre. Metropolitui ilgai nesant savo vyskupijoje, Kenijoje lankėsi popiežius ir Aleksandrijos patriarchas Teodoras II. Jo palaiminimu sėkmingai prasidėjo mokslo metai Nairobio kunigų seminarijoje, rengiančioje būsimus kunigus iš viso Afrikos žemyno. Metropolitas Makarijus viliasi, kad artimiausiu metu atvyks į Keniją ir su naujomis jėgomis tęs savo tarnystę.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai