Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (sausio 14 d.)

UKRAINA

Pirmą kartą istorijoje Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios primas metropolitas Epifanijus surengė Kalėdų pamaldas Kijevo-Pečiorų lauros Dievo Motinos Užmigimo (Dangun Ėmimo) katedroje. Tai tapo įmanoma po to, kai valstybė nepratęsė dviejų jai nuosavybės teise priklausančių pagrindinių Lauros bažnyčių panaudos sutarties Su Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia (UOB-MP). Pamaldos vyko be jokių rimtų incidentų ir provokacijų, kurių tikėjosi iš UOB-MP pusės. Valdžios institucijų teigimu, tokia praktika gali būti tęsiama ir ateityje.

Dviejų stačiatikių bažnyčių Ukrainoje santykiai tebėra sudėtingi. Nuo Rusijos agresijos Ukrainoje pradžios apie 700 parapijų perėjo iš UOB-MP į autokefalinę Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią. Visuomenės nuomonė apie metropolito Onufrijaus vadovaujamą Ortodoksų Bažnyčią prastėja. UOB-MP kažkodėl išlieka Maskvos Patriarchato, kurio vadovas laimina Vladimiro Putino karą prieš Ukrainos žmones, dalimi.

Vis dėlto daugelis sociologų ir ekspertų pažymi, kad visuomenė tikisi Ukrainoje vieningos Ortodoksų Bažnyčios.
 
JERUZALĖ

2023 m. sausio 10 d. po ilgos ligos mirė buvęs Jeruzalės patriarchas Ireniejus I. Hierarchas gimė 1939 m. Samos saloje. 2001-2005 m. jis buvo Jeruzalės patriarchas, bet Sinodo sprendimu buvo pašalintas iš pareigų. Pats patriarchas nesutiko su Sinodo sprendimu, ilgą laiką gyveno savanoriškai užsidaręs namuose ir savo buveinę paliko tik dėl sveikatos būklės.

Patriarcho atstatydinimo priežastys buvo susijusios su Jeruzalės Bažnyčios nuosavybe.

2019 m. Jeruzalės Bažnyčios Šventasis Sinodas vienbalsiai panaikino visas buvusio patriarcho Ireniejaus suspenzas. Iki pat mirties hierarchas buvo taikoje su Bažnyčia, taip pat su naujuoju Jeruzalės patriarchu Teofiliumi ir Konstantinopolio patriarchu Baltramiejumi.

BALTARUSIA

Aleksandras Lukašenka, Kalėdų proga apsilankęs Minsko šv. Elžbietos vienuolyne, padėkojo ir parėmė vienuolyno vadovybę už pagalbą Ukrainoje kovojantiems Rusijos kariams. Jis atvirai pripažino, kad remia okupacinę kariuomenę Ukrainoje.

Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia atsidūrė sudėtingoje padėtyje. Bažnyčios vadovybė remia diktatorių Lukašenką, kuris pralaimėjo 2020 m. rinkimus. Lukašenkos „protežė“ metropolitas Venjaminas (Tupeko) palaiko glaudžius ryšius su prezidento administracija ir niekaip nesmerkia saugumo tarnybų represijų prieš Lukašenkos politinę opoziciją. Daug ortodoksų kunigų buvo suimti ir nubausti baudomis už savo pilietinę ir krikščionišką poziciją tyliai pritariant Bažnyčios vadovybei, kuri niekaip nekomentuoja represijų prieš kunigus ir pasauliečius.

Vienuolyno dvasios tėvas kun. Andriejus Lemešonokas kitą dieną per pamokslą viešai išreiškė susižavėjimą diktatoriumi A. Lukašenka, iškeldamas jį aukščiau už V. Putiną, kurį taip pat labai mėgsta. Toks pasakojimas būdingas visai Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios vadovybei. Tuo pat metu pats vienuolynas, aktyviai kritikuodamas Vakarus, toliau, kur tik įmanoma, užsiima komercine veikla Europos Sąjungos teritorijoje, nes, kaip sakoma, "pinigai nekvepia".

LIETUVA

Sausio 6-8 dienomis keliuose Lietuvos miestuose (Vilnius, Klaipėda, Anykščiai) vyko iškilmingos Kalėdų liturgijos, kurioms vadovavo Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios dvasininkas kunigas Heorhijus Kovalenko. Pamaldose dalyvavo ukrainiečių, baltarusių ir rusų diasporos atstovai, taip pat vietiniai ortodoksai, kurie negali lankyti Maskvos Patriarchato cerkvių Lietuvoje. Į šventines pamaldas susirinko daug tikinčiųjų. Šventė vyko šiltoje ir draugiškoje atmosferoje. Tikintieji dėkojo Dievui už Išganytojo gimimą, taip pat meldėsi už Ukrainos karius ir šalį, kuri kasdien kovoja su blogiu. Po Liturgijos bendravimas tęsėsi neformaliai, prie tikinčiųjų padengtų stalų, giedant gražias ukrainietiškas kalėdines giesmes. Pamaldos vyko lietuvių ir ukrainiečių kalbomis. Tėvas Heorhijus nuoširdžiai padėkojo už Lietuvos žmonių pagalbą Ukrainos pabėgėliams.

Visi šie įvykiai sukėlė aštrią kritiką Maskvos Patriarchato vyskupijos Lietuvoje žiniasklaidoje, tačiau jie negalėjo sugadinti šventės. Be to, Maskvos Patriarchato tikintieji dalyvavo iškilmingose pamaldose bei buvo jomis labai patenkinti.

KONSTANTINOPOLIS

Konstantinopolio Patriarchato Šventasis Sinodas pareiškė visapusiškai remiąs Aleksandrijos Bažnyčią ir patriarchą Teodorą, kovojančius už kanoninę tvarką savo teritorijoje. Šis pareiškimas susijęs su pasipriešinimu schizmatinei veiklai, kurią vykdo Maskvos Patriarchato Rusijos Ortodoksų Bažnyčios (ROB) "misionieriai" po to, kai Aleksandrijos Bažnyčia pripažino Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią. Ne taip seniai Aleksandrijos Bažnyčios Sinodas pasmerkė ir išmetė iš dvasininkų luomo metropolitą Leonidą (Gorbačiovą), vadinamąjį "visos Afrikos egzarchą" ir kitus dvasininkus, kurie klastingai, dažnai pasitelkdami kyšininkavimą ir šmeižtą, įkalbinėjo Aleksandrijos patriarchato kunigus pereiti į naują ROB Afrikoje struktūrą. Anksčiau Kenijos metropolitas Makarijus taip pat pasmerkė "Kremliaus misionierių" elgesį ir veiklą.

KENIJA

Naujos bažnytinės jurisdikcijos Lietuvoje laukianti Lietuvos ortodoksų bendruomenė aktyviai remia naują humanitarinę savanorių judėjimo "Afrikos vaikai" misiją. Bendruomenė surinko lėšų maistui vienai iš Nairobio savanorių globojamai mokyklai, taip pat saldžioms dovanėlėms skurdžiai gyvenantiems vaikams. Šiuo metu vyksta pasirengimas misijai ir lėšų rinkimas, savanoriai vyks į Afriką šių metų vasario mėn.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai