Atleidimo istorija (2): diak. Viktoras, kun. Georgijus, diak. Georgijus

Vakar skaitėte apie 4 kunigus: Vitalijų Mockų (atleistas iš visų pareigų), Vitalį Dauparą (atleistas ir nušalintas nuo tarnystės), Gintarą Sungailą (atleistas ir nušalintas nuo tarnystės) ir Vladimirą Seliavką (vakar pateikė prašymą išeiti savo noru iš solidarumo su atleistas broliais).
Kaip sakiau, tai ne visi mūsų bendraminčiai. Bus ir naujų atleidimų. Šiandien – apie sutikusius paviešinti savo istorijas kitus tris dvasininkus.

DIAKONAS VIKTORAS MINIOTAS,
Vilnius
„Dar 2014 m. aš socialiniuose tinkluose kategoriškai rašiau apie Krymą. Daugelis dvasininkų palaikė okupaciją, aš su jais polemizavau. Kai kuriuos net užblokavau. Tada metropolitas iškvietė mane ant kilimėlio ir peikė už mano „nedvasingumą“.
Vėliau aš kažkur parašiau, kad pagal Lietuvos įstatymus religinė organizacija, remianti agresyvų karą, gali būti likviduota. Ir priekabės dingo, buvo liepta visiems šia tema tylėti.
Iš aktyvios tarnystės („za štat“) aš pasitraukiau praeitų metų birželį, bet ir toliau ateidavau giedoti į vienuolyną, tarnaudavau per šventes. Viskas pasikeitė prasidėjus karui.
Pirmąjį sekmadienį po karo pradžios aš atėjau į Dieviškąją Liturgiją (šv. Mišias) ir paklausiau tarnaujančiojo kunigo, kokią maldą už Ukrainą jis skaitys. Pasirodė, kad skaitys seną maldą, kur prašoma Ukrainoje sustabdyti „pilietinį karą“ (междоусобную брань), minimi „pikti“ (озлобленные) ukrainiečiai. Aš tada paėmiau maldos tekstą, suplėšiau ir išmečiau. Deja, pasirodė, kad jie turėjo atsarginį egzempliorių.
Įdomu, kad tokia malda buvo skaitoma ne vieną dieną, nors aš aktyviai kėliau šį klausimą. Vėliau maldą pakoregavo, išmesdami „pilietinį karą“, bet „pikti“ ukrainiečiai ten dar kurį laiką buvo.
Visumoje, buvo daug skandalingų su karu susijusių epizodų, ir kovo 3 d. aš išėjau tiesiog vidury pamaldų. Vakar galutinai iš vienuolyno susirinkau visus darbus ir daugiau ten nebegrįšiu.“
Diak. Viktoras Miniotas – daugiavaikės šeimos tėvas, kompozitorius, Lietuvos kompozitorių sąjungos narys, šiuo metu papildomai uždarbiauja dirbdamas pavėžėju.

KUNIGAS GEORGIJUS ANANIJEVAS
Klaipėda
Kunigas Georgijus – rusas, atvykęs į Lietuvą iš Rusijos. Jis – vienas sąžiningo rusų dvasininko pavyzdžių, žmogus, kurio sąžinė negalėjo kentėti karo.
„Norėjau pareikšti apie tai, kad išeisiu iš aktyvios tarnystės dar dvasininkų susirinkimo metu kovo mėnesį , tačiau susilaikiau išgirdęs metropolito kreipimosi tekstą, jis man patiko. Galvojau, gausime nepriklausomybę, bet dabar matau, kad visa tai tik priedanga, todėl jau pateikiau prašymą palikti aktyvią tarnystę (za štat).
Šiuo metu metropolitas patvirtino, kad nuo gegužės 1 d. atleidžia mane nuo Tauragės cerkvės klebono pareigų, o dėl tarnystės Klaipėdoje spręs vysk. Amvrosijus.
Kodėl aš išeinu? Kristus visada buvo kenčiančiųjų ir engiamųjų pusėje. Ir mums taip liepė. Aš užjaučiu ukrainiečių tautą ir tikėjausi, kad tarp mūsų dvasininkų tokių bus bent pusė! Bet daugelis kaip tik palaiko Rusijos agresiją. Netgi vienas mano artimas draugas, kunigas, pasirodė palaikąs kitą pusę.“
Kunigo Georgijaus prašymas atleisti iš aktyvios tarnystės (za štat) dar nepasirašytas. Jo žmona dirba tikybos mokytoja. Greičiausiai šeima liks be jokių pajamų, jie turi vaikų.

DIAKONAS GEORGIJUS CYBUREVKINAS
Visaginas
Tėvas diakonas Georgijus Bažnyčioje prisikentėjo daug, ir dar iki karo. Daugiavaikės trijų vaikų šeimos tėvas atsimena laikus, kai iš Bažnyčios gaudavo vos 200-300 eurų atlyginimą. Todėl jau dabar jo pagrindinė darbovietė yra gamykloje, kur jis uždirba šeimai duoną, o tarnauja tik kai turi laiko, savo malonumui. Tam atvažiuoja iš Visagino į Vilnių.
Solidarizuodamasis su kitais tėvais, jis irgi rašys prašymą trauktis iš aktyvios tarnystės (za štat), nors tai tik formalumas – faktiškai ir dabar jis tarnauja kaip za štat.
„Mano motyvai trys: Maskvos patriarchato ir patriarcho Kirilo pozicija Ukrainos agresijos klausimu, solidarumas su savo noru išeinančiais tėvais ir tėvo Vitalijaus atleidimas iš mūsų parapijos klebono pareigų.“
Jeigu dar kas iš mūsų dvasininkų nori paviešinti savo istorijas – rašykite, solidarizuokitės.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai