Maldos už krikščionių vienybę Lenkijoje


Teko lankytis keturiose ekumeninėse pamaldose. Iš jų dvi vyko labai netikėtose vietose - ortodoksų cerkvėse (viršut. dešinėje ir apač. kairėje). Pavadinimas iššaukiantis, tačiau tai nėra nieko ekstravagantiško - abiem atvejais vyko įprasta vakarinė, įprastos ortodoksų apeigos, kitatikių dvasininkų į presbiteriją neleido. Kitatikiai viso labo buvo šventovėje pamaldų metu - jie šitaip užeiti į pamaldas gali bet kada.

Kai pamaldos vyko mažesniame mieste (Plocke), protestantų ir katalikų dvasininkams buvo leista skaityti skaitinius, katalikų kunigas taip pat tarė žodį apie skaitinius. Be to jiems buvo leista apsivilkti savo pačių atsineštais liturginiais rūbais.

O šiandien, kai pamaldos vyko paties Lenkijos Autokefalinės Bažnyčios metropolito Sabos katedroje, Varšuvoje, viskas buvo gerokai konservatyviau. Skaitinius skaitė patys ortodoksai, jokių liturginių rūbų, žodį tarti metropolitas kitų konfesijų dvasininkams leido tik po visų pamaldų. Pats pamoksle pabrėžė, kad vienybė įmanoma tik pasiekus vienybę tikėjime (dogmatikoje), dorovėje (moraliniame mokyme) ir Eucharistijos sakramente.

Ortodoksų kunigas, taip pat sakęs pamokslą, tęsė Eucharistijos kaip Bažnyčios pamato temą. Metropolitas labai atvirai ir nuoširdžiai pasakė, kad esant skirtumams mokyme apie moralę ir Eucharistiją apie vienybę kalbėti labai sunku.

Patiko, kad po pamaldų visi išsirikiavo į dvi gyvas eiles iš dviejų pusių, iš presbiterijos išėjo metropolitas ir laimino kiekvieną, kas norėjo. Vieną kitą pakalbindavo.

Du linksmi epizodai:

1. Cerkvėje Plocke. Skaitovas skaitė sticherą šv. Grigaliui Nisiečiui, kuris yra eretikų naikintojas: "sekira, sekuščaja jeretikov stremlenija [...], ogn', chrastnyja jeresi popaljaja"
2. Katedroje Varšuvoje: Pačioje vakarinės pabaigoje nugriadėjo įprastas vakarinės pabaigos tektas - "Sutvirtink, Dieve, šventąjį ir tikrąjį krikščionių ortodoksų tikėjimą amžių amžiams"








PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai