Ortodoksų (stačiatikių) Velykos 2013

Matydamas gausias „Google“ užklausas šia tema, noriu padaryti trumpą atsakymą.

ORTODOKSŲ VELYKOS (gr. pascha) 2013 metais vyks GEGUŽĖS 5 DIENĄ.

Toks didelis tarpas tarp katalikų ir ortodoksų atsirado todėl, kad nors abu naudoja dalį tų pačių kriterijų datos išskaičiavimui (pirmąją pilnatį po lygiadienio), tačiau ortodoksai laikosi senovinio kanono, teigiančio, jog Velykos (pascha) negali vykti ankščiau arba sutapti su žydų Velykomis (hebr. pesach), todėl, kad Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas pagal žydų kalendorių Nisano 14 dieną (t.y. per žydų Velykas) ir prisikėlė po jų.

2013 m. ŽYDŲ VELYKOS (pesach) prasidėjo pirmadienį, KOVO 25 dieną ir baigiasi antradienį, BALANDŽIO 2. 

Todėl ortodoksai savo datą skaičiuoja pagal sekančią pilnatį, idant data nesutaptų. Be to, kadangi mes naudojamės Julijaus kalendoriumi, tai data dar šiek tiek pasislenka. 

Šiemet katalikų Velykos sutampa su pesach. 2008 metais katalikų Velykos buvo ankščiau už pesach. Tokių atvejų per istoriją buvo daugybė, to priežastis - Romos Katalikų Bažnyčios perėjimas prie Grigaliaus kalendoriaus ir jo Velykų skaičiavimo metodo. Romos katalikams ši problema neaktuali, nes jie į žydų Velykų data nekreipia dėmesio. Ortodoksams tai yra rimta kliūtis pereiti prie Grigaliaus kalendoriaus. Dėl to net pvz. Graikų Bažnyčia, šiaip jau nesinaudojanti Julijaus kalendoriumi, jį naudoja Velykų datos išskaičiavimui, kad data nesutaptų su žydų. 

Daugiau informacijos apie mūsų kalendorių: http://ortodoksas.blogspot.com/2013/01/ortodoksu-kalendorines-tradicijos.html

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai