Su šventom Kalėdom!

Vakar, naktį iš sausio 6 į sausio 7 (gruodžio 25 pagal senąjį kalendorių), mūsų lietuviakalbė Šv. Paraskėvės parapija šventė šv. Kalėdas.


Prakartėlė mūsų cekrvėje
Kalėdos - šventė, kurios metu minime paties Dievo žmogiškąjį gimimą. 
1 Pradžioje buvo Žodis (Logos).
Tas Žodis buvo pas Dievą,
ir Žodis buvo Dievas.
2 Jis pradžioje buvo pas Dievą.
3 Visa per jį atsirado,
ir be jo neatsirado nieko,
kas tik yra atsiradę.
4 Jame buvo gyvybė,
ir ta gyvybė buvo žmonių šviesa.
5 Šviesa spindi tamsoje,
ir tamsa jos neužgožė.
[...]
14 Žodis tapo kūnu
ir gyveno tarp mūsų;
mes regėjome jo šlovę –
šlovę Tėvo viengimio Sūnaus,
pilno malonės ir tiesos.
(Evangelijos pagal Joną 1 skyrius)  
Savo gimimu per moterį Dievas įvykdė savo išgelbėjimo pažadą, kurį davė žmogui sakydamas šiuos žodžius šėtonui: „Aš sukelsiu priešiškumą tarp tavęs ir moters, tarp tavo palikuonių ir jos palikuonių; jis kirs tau per galvą, o tu kirsi jam į kulną“ (Pr 3, 15). Todėl „pasirodė Dievo Sūnus, kad velnio darbus sugriautų“ (1 Jn 3, 8). 

Kalėdų nakties liturgija šv. Paraskevės cerkvėje. Mažasis įėjimas.

Kalėdų naktį krikščionys ortodoksai švenčia šv. Grigaliaus Didžiojo liturgiją, dar vadinama Iš anksto pašventintųjų atnašų liturgija. Tradiciškai šios liturgijos autoriumi laikomas Romos popiežius Grigalius I (540 – 604 m.) nors yra žinoma, jog iš tiesų jis tik dokumentavo jau egzistavusią iki jo tradiciją.

Kalėdų nakties liturgija šv. Paraskevės cerkvėje. Pasiruošimas Apaštalo skaitymui.

Ši liturgija yra ypatinga tuo, kad savo struktūra ji praktiškai atitinka vakarines pamaldas, kurios finale pereinama į maldas, būdingas įprastai ištikimųjų liturgijai (trečiai įprastos Dieviškosios Liturgijos daliai), kurios metu atnašos ne šventinamos, o pateikiamos ankstesnėje liturgijoje šventintos ir tabernakulėje saugotos atnašos.

Šią šventojo Grigaliaus liturgiją Ortodoksų Bažnyčia švenčia Kalėdų naktį ir didžiojo pasninko darbo dienomis sekdama 52 VI Visuotinio susirinkimo kanonu, kuris įtvirtino šią tradiciją.


Didysis įėjimas. XVI a. vidurio ikona Atone
Vakarų ikischizmatinėje tradicijoje naktinė Kalėdų liturgija taip pat buvo Kalėdų šventimo centras. Vokiečių kalboje Kalėdos yra vadinamos Weihnachten, t.y. Šventąja Naktimi, anglų kalboje išliko lotyniškas terminas Christmas, reiškiantis „Kristaus mišias. Ir dabar katalikai švenčia naktines Kalėdų mišias.

Latvijos ortodoksai išimties tvarka Kalėdų liturgiją švenčia du kartus: gruodžio 25 ir sausio 7 (gruodžio 25 pagal senąjį kalendorių). Taip yra todėl, kad nemažai latvių tautybės ortodoksų (o viso ortodoksai Latvijoje sudaro penktadalį šalies gyventojų) švenčia Kalėdas kartu su savo giminaičiais, kurie yra katalikai arba liuteronai.


Kalėdinė gruodžio 25 d. liturgija Latvijoje
Graikijos ir kai kuriuose kituose patriarchatuose, kurie perėjo iš senojo Julijaus kalendoriaus į naująjį, neo-Julijaus kalendorių, Kalėdų data sutampa su pasaulietiška gruodžio 25-osios data. 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai