Origenas apie meilę


Origenas - II-III amžiais gyvenęs krikščionių autorius, teologas, Biblijos aiškintojas (egzegetas), mokęs Aleksandrijos katechezės mokykloje. Jo veikalus skaitė ir studijavo daugybė iškilių Bažnyčios Tėvų, tokių kaip šv. Bazilijus Didysis, šv. Grigalius Nazianzietis, šv. Grigalius Stebukladaris ir daugybė kitų. Už mokymą apie visuotinį atkūrimą (apokatastazę), sielų sukūrimą prieš pasaulio sukūrimą ir kt. buvo V-ajame Visuotiniame Susirinkime pasmerktas kaip eretikas. Tačiau dėl savo didelės įtakos Bažnyčios Tėvams ir Bažnyčios mokymui yra priskiriamas prie Bažnyčios Tėvų.

Štai ką Origenas rašo apie meilę komentuodamas Giesmių giesmės knygą:
„Vyrai, mylėkite savo žmonas, kalbėjo Apaštalas, bet nesustojo, pasakęs: Vyrai, mylėkite savo žmonas; žinojo esant tokią vyrų meilę, netgi savo tikroms žmonoms, kuri yra neskaisti, bet kartu žinojo, jog yra tokia, kuri patinka Dievui; pamokė, kaip vyrai turėtų mylėti savo žmonas, pridurdamas: Vyrai, mylėkite savo žmonas, kaip Kristus Bažnyčią.“ (II Giesmių giesmės homilija, 1 eil.)
„Sutvarkykite manyje meilę. Taikliai parinktas žodis: Sutvarkykite; nes daugelio žmonių meilė nesutvarkyta; ką turi mylėti pirmoje vietoje, myli antroje, ką antroje, myli pirmoje; ir ką reikia mylėti ketvirtoje vietoje, myli trečioje, vėl - myli trečioje vietoje tai, kas yra ketvirtoje; meilės tvarka daugelyje žmonių apversta aukštyn kojom. Bet šventųjų meilė yra sutvarkyta. Noriu pateikti kelis pavyzdžius, kad būtų suprasta, kas čia pasakyta: Sutvarkykite manyje meilę. 
Dieviškasis Žodis nori, kad mylėtum savo tėvą, savo sūnų, savo dukterį; dieviškasis Žodis nori, kad mylėtum Kristų; nesako juk tau, kad nemylėtum vaikų, kad meilė nejungtų tavęs su tėvais. Bet ką jis sako? Ragina, kad nesutvarkytos meilės neturėtum, kad nemylėtum pirma tėvo ir motinos, o paskui manęs, kad nelaikytų tavęs meilė prie tavo sūnų ir dukterų labiau negu prie manęs. kas myli tėvą ar motiną labiau negu mane - nevertas manęs; kas myli sūnų ar dukterį labiau negu mane - nevertas manęs.  
[...] 
Sutvarkykite manyje meilę. Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela, visomis jėgomis ir visu protu. Mylėk savo artimą kaip save patį. Nepasakė: Dievą kaip save patį, o artimą visa širdimi, visomis jėgomis, visu protu. Dar sakė: Mylėkite savo priešus, bet nepridūrė: visa širdimi. Dieviškasis Žodis nėra nesutvarkytas, neliepia to, kas neįmanoma ir nesako: Mylėkite savo priešus kaip save pačius, bet tiktai: Mylėkite priešus.“ (II Giesmių giesmės homilija, 8 eil.)

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai