Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (balandžio 21 d.)

UKRAINA

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino ortodoksus su šviesia Velykų švente. "Šiandien švenčiame Viešpaties prisikėlimo šventę. Pagrindinis jos simbolis yra pergalė: gėrio pergalė, tiesos pergalė, gyvenimo pergalė. Su nepalaužiamu tikėjimu šių pergalių negrįžtamumu švenčiame Velykas". Prezidentas priminė, jog pernai per Velykas visi meldėsi už tai, kad Ukraina atsilaikytų ir ji iki šiol atsilaiko bei kovoja už savo nepriklausomybę ir laisvę. Iškilminga Velykų šventė Ukrainoje vyko nesiliaujančių karo veiksmų prie kontaktinės linijos fone. Balandžio 16 d. per masinį apšaudymą Zaporižės srityje sviedinys pataikė į dar vieną Kamyševachos bažnyčią, taip pat buvo apgadinti šalia bažnyčios esantys pastatai. Tai viena iš daugelio krikščionių bažnyčių, kurias Ukrainoje sugriovė Rusijos bombos ir raketos.

BALTARUSIA

Baltarusios krikščioniškuose interneto socialinių tinklų svetainėse pasirodė prašymas malda paremti ortodoksų arkivyskupą Artemijų (buvusį Gardino ir Volkovysko ordinarą), šiuo metu esantį "pensijoje", į kurią jis buvo išsiųstas prieš savo valią už tai, kad per 2020 m. prezidento rinkimus pasmerkė Baltarusios gatvėse siautėjantį smurtą. Priminsime, kad netrukus prieš tai naujuoju Maskvos Patriarchato Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios vadovu buvo paskirtas metropolitas Venjaminas (Tupeko). Jis nušalino arkivyskupą Artemijų ir į jo vietą paskyrė režimui lojalų vyskupą Antonijų (Doroniną). Per pusantrų metų vyskupas Antonijus susidorojo su visais režimui nepatikusiais Gardino vyskupijos kunigais ir vykdė kampaniją, kuria siekė diskredituoti arkivysk. Artemijaus palikimą. Žinoma, tai atsiliepė arkivysk. Artemijaus sveikatai ir jis kartkartėmis gydosi ligoninėje.

RUSIJA

Balandžio 12 d. Maskvoje buvo pašventinta mobilioji lauko šventovė kariams, kurie bando okupuoti Ukrainos teritoriją. Maskvos Patriarchato internetinėje svetainėje rašoma: "Pašventinimo apeigas atliko Sinodo Misijų skyriaus pirmininkas Luchovicų vyskupas Jevgenijus, dalyvaujant laikinai einančiam Sinodo departamento pirmininko pavaduotojo bendradarbiavimui su ginkluotosiomis pajėgomis pareigas kunigui Olegui Ovčarovui, atsakingam už darbą su neetatiniais dvasininkais Specialiosios karinės operacijos srityje kunigui Piotrui Gricenko ir Socialinių bei kultūrinių iniciatyvų fondo generaliniam direktoriui S. A. Smirnovui".

Maskvos Patriarchatas (toliau MP) aktyviai remia karą prieš ukrainiečių tautą ir yra Vladimiro Putino propagandos sistemos dalis. Patriarchas Kirilas (Gundiajevas) ne kartą išreiškė visišką paramą kariškiams ir jų veiksmams Ukrainoje. Šiuo metu MP aktyviai bando pakeisti visuomenės nuomonę apie įvykius Ukrainoje, bandydama sužaisti Kijevo-Pečiorų lauros "korta" - ji save pristato kaip "Kijevo režimo" auką, ir tai, reikia pasakyti, jai iš dalies pavyksta. Tačiau pačioje Ukrainoje, kur yra apie 2 mln. MP tikinčiųjų, padėtis yra bloga. Kai kurių socialinių apklausų duomenimis apie 70 proc. ukrainiečių mano, kad Ukrainoje neturėtų būti "Maskvos" Bažnyčios.

LIETUVA

Maskvos patriarchato Lietuvos vyskupijos vadovas metropolitas Inokentijus malda parėmė Kijevo Pečiorų lauros "persekiojamus brolius". Apie tai pranešė prokremliška ortodoksų žiniasklaida. "Šiandien vyksta neįsivaizduojami dalykai: iš šventojo vienuolyno išvaromi vienuoliai, kurie tris dešimtmečius jį atkūrė iš griuvėsių. Mūsų, krikščionių, pareiga - sustiprinti maldas už persekiojamą Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią." Tačiau metropolitas visada santūriau vertina įvykius, kada reikia pasisakyti apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Sąmoningai ar ne, Maskvos Patriarchato Lietuvoje vyskupija ir toliau padeda Vladimirui Putinui pristatyti Vakarų pasauliui "prievartautoją" kaip "auką". Pastaruoju metu MP Lietuvos vyskupija ne kartą atsargiai, "diplomatiškai" pasmerkė karą Ukrainoje, stengdamasi išvengti išsamesnių šio "pasmerkimo" komentarų. Tačiau spėjama, kad, be kitų priežasčių, tokia pozicija jam buvo reikalinga tam, kad metropolitui Inokentijui būtų pratęstas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje.

KENIJA

Kenijos metropolitas Makarijus po ilgo gydymosi grįžo į Nairobį, kur jį pasitiko dvasininkai, taip pat Kenijos ortodoksų metropolijos globojamos Nairobio mokyklos vaikai. Priminsime, kad anksčiau visada nenoriai iš Afrikos išvykstančiam hierarchui teko savo istorinėje tėvynėje Kipre gydytis automobilio avarijos padarinius ir kitas ligas. Į Keniją metropolitas grįžo visiškai pasveikęs ir pasiryžęs tęsti misionierišką ir sielovadinę veiklą. Jam vadovaujant Kenijoje vyksta daug misionieriškų projektų. Daugiausia dėmesio jis skiria ortodoksų bendruomenių stiprinimui ir vaikų švietimo projektams. Taip pat prasidėjo ir tęsiasi mokslo metai ortodoksų seminarijoje, kuriai vadovauja metropolitas Makarijus. Kenijos metropolija, kaip ir kitos Aleksandrijos Patriarchato vyskupijos, pastaruoju metu patyrė Maskvos Patriarchato ekspansiją, dėl kurios Afrikoje prasidėjo schizma.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai