Arkangelo Mykolo stebuklas Chonuose (rugsėjo 6/19 d.)

 

Arkangelo Mykolo stebuklas Chonuose (Kolosuose). Bizantiška ikona, XII a. pr.
Šaltinis: pravoslavie.ru

Vilniuje yra cerkvė, dedikuota pakankamai neįprastai progai - arkangelo Mykolo stebuklui Chonuose (prie pat Kolosų miesto, kuriam apaštalas Paulius rašė laišką). Ten buvo jo vardo šventovė ir stebuklingas šaltinis. Ši šventovė buvo pastatyta kaip padėka arkangelui Mykolui už tai, kad šaltinio vandeniu išgydė nebylią dukterį.

Arkangelo Mykolo stebuklo cerkvė Vilniuje, Kalvarijų g.
Pastatyta 1895 m. aukotojų lėšomis

Kartą vienos pagonių šeimos tėvas sapne pamatė arkangelą Mykolą, kuris pasakė, kad jei iš to šaltinio, kurį jis sapne parodė, atsigers nebyli dukra, tai pradės kalbėti. Po sapno tėvas nuvedė dukrą ir ji tikrai prabilo. Po šio įvykio visa šeima pasikrikštijo ir kaip padėką toje vietoje pastatė šventovę. Daugybė žmonių keliavo į šią šventovę, gėrė iš šaltinio, tikėdamiesi išgijimo. Matydami išgijimus pagonys įtikėdavo, krikštydavosi.

Stebuklas, kuris minimas rugsėjo 6 (19) d. susijęs su čia tarnavusiu šventuoju Archipu. Šv. Archipas šešis dešimtmečius buvo bažnyčios zakristijonas, dėl jo pavyzdingo gyvenimo, traukusio pagonis atsiversti į krikščionybę, jis kitų pagonių buvo nekenčiamas, kaip ir šventovė su stebuklinguoju šaltiniu. Piktadariai sumanė nukreipti dviejų upių vagas į Chonų vietovę, kad srovė nušluotų šventąjį ir šventovę su visu miesteliu. Šventasis meldėsi Dievui, kad Jis apsaugotų Savo žmones. Maldos metu jis išviso viziją, kurioje arkangelas Mykolas kardu smogė į kalnus ir susidarė didžiulė dauba, kurios pusėn ir susiformavo naujoji vaga. Miestas buvo išgelbėtas ir visi gyventojai dėkojo Dievui.

Chonų miestas garsėjo visame pasaulyje kaip svarbi angelų kulto vieta, tai buvo vyskupijos centras. Kadangi Kolosai buvo labai arti, abu pavadinimai faktiškai tapo sinonimais, o XII a., kai Kolosai buvo sunaikinti, o kolosiečiai persikėlė į Chonus, miestai galutinai susiliejo. To paties šimtmečio pabaigoje miestą užkariavo musulmonai, jis iki šiol yra Turkijos dalis ir vadinasi Honaz.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai